Z okazji Dnia Babci i Dziadka Park Nauki Torus wraz z Bankiem Żywności w Ciechanowie organizuje warsztaty kulinarne dla babć, dziadków i ich wnucząt. Będzie to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu, ale i odkrycia jak smacznie gotować w duchu zero waste.
Ideą przyświecającą temu spotkaniu jest włączenie seniorów i dzieci w działania skierowane na rzecz niemarnowania żywności. Seniorzy dzieląc się swoim bogatym życiowym doświadczeniem będą mogli wesprzeć wnuczęta w przygotowaniu smakowitych potraw, ale również podzielić się swoimi sprawdzonymi sposobami na wykorzystanie dostępnych w domu produktów.
Do marnowania jedzenia przyznaje się 30% Polaków. Jedną z wielu przyczyn marnowania żywności jest brak pomysłów na dania z produktów, które pozostają niewykorzystywane podczas przygotowywania posiłków. Aby zapobiegać marnowaniu, Bank Żywności w Ciechanowie organizuje wiele projektów i warsztatów zwiększających świadomość ekologiczną w tym zakresie. Kolejne już warsztaty kulinarne w Parku Nauki Torus są kontynuacją tych działań.Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne odbędą się 22 stycznia 2022r. o godzinie 14.00.
Zapraszamy do zapisów dzieci w wieku od 6 lat oraz ich babcie lub dziadków. Podczas najbliższych warsztatów uczestnicy przygotują m.in wytrawne francuskie ciasteczka, ciastka owsiane i placuszki z owocami. Koszt udziału w zajęciach to 25 zł od osoby. Wszystkie przygotowane potrawy, uczestnicy będą mogli zabrać do domu.
Zapisy pod nr tel. 236749313